[O1] Światła do jazdy dziennej Hella LED /foto/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Super jak widać można już kupić LEDy w normalnej cenie.

Ja wziąłbym te zaokrąglone - wydaje mi się to o tyle praktyczniejsze, że będą lepiej widoczne (pod większym kątem).
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• julek666
      Drive
      • 2008
      • 65

Chyba właśnie zdecyduje się na te zaokrąglone. Jak zamontuje to wrzucę fotki. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, Pozdrawiam.
      Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

• adiwaw
        Ambiente
        • 2009
        • 167

ja za swoje z homologacją dałem 50zł. 6 dużych led, szerokość 12cm. Są bardziej jako dekoracja bo oświetlają marnie

Komentarz

• ArturTDI
          Rider
          • 2008
          • 469

a mi sie wogóle to nie podoba.

sorry że tak napiszę ale dla mnie to jest wieś.

ale każdy ma inny gust i zdanie

osobiście jestem na NIE tak samo jak z dokładanymi zenonami :twisted:
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

DIAGNOSTYKA I ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA

USŁUGI TRANSPORTOWE

TEL: 531-33-55-77

Komentarz

• julek666
            Drive
            • 2008
            • 65

adiwaw, A masz na nich wybite RL i E... np. E4
            Jeżeli tego nie masz to w razie kontroli masz po dowodzie i może dlatego ci kiepsko świecą bo to nie dzienne tylko postojówki?
            E...-to homologacja na Unię Europejską
            RL-oznacza że są to światła dzienne
            ArturTDI, Tak jak piszesz sprawa gustu
            Osobiście twierdze że wieś to paski diód za 5zł.
            Takie z atestem ładnie wmontowane moim zdaniem są ok.
            Najważniejsze że jak masz takie dzienne to nie musisz mieć zapalonych mijania, LEDY mają moc niecałe 10 W a jak policzysz wszystkie żarówki gdy zapalone masz mijania to już ok. 200 W, jeżdżąc na krótkich odcinkach akumulator tak nie cierpi.

[ Dodano: Nie 31 Sty, 10 19:39 ]
            adiwaw, Jeszcze jedno taka lampa musi mieć obszar świecenia minimalnie 40 cm2
            Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL

Komentarz

• adiwaw
              Ambiente
              • 2009
              • 167

Mają na obudowie wybite E4. W innym wypadku obawiałbym sie o ich założenie. Mam już ciekawe podświetlenie tablicy rejestracyjnej i byłem przez to zatrzymany już 2 razy w ciągu 3 miesięcy ale musiałem panom wytłumaczyć, że światło białe jest jak najbardziej legalne, gdy widzieli, ze sie znam, żegnali.

Komentarz

• julek666
                Drive
                • 2008
                • 65

E4 to nie homologacja światła dziennego. Musisz mieć RL
                Tu masz linka i poczytaj sobie: http://dadrl.pl/?page=dzienne
                A najważniejsze ci wkleje:
                Należy jeszcze raz podkreślić, że światła do jazdy dziennej, o ile mają homologację i zostały prawidłowo zamontowane, są całkowicie legalne Polsce. Wszelkie próby zatrzymania dowodu przez policjanta w czasie kontroli drogowej, jak również problemy podczas przeglądu technicznego, są bezpodstawne i wynikają z nieznajomości prawa. Nie wolno dać się zastraszyć i nie należy w żadnym wypadku przyjmować mandatu, ponieważ ewentualna sprawa w Sądzie Grodzkim zakończy się kompromitacją policjanta. Dobrze jest mieć przy sobie podane już tutaj rozporządzenie ministra, ponieważ znajomość przepisów przez niektórych policjantów zatrzymała się w latach 80-tych. Jeżeli chodzi o homologację, to w Europie obowiązuje tzw. homologacja europejska. Oznacza się ją literą 'E' wytłoczoną na reflektorze oraz numerem kraju, który homologował dany produkt. Np. 'E1' to Niemcy, a 'E20' Polska. Nie oznacza to, że używanie w Polsce świateł oznaczonych 'E1' jest nielegalne, ponieważ wszystkie kraje Unii Europejskiej są zobowiązane do wzajemnego uznawania wydanych przez siebie homologacji, tak więc są one całkowicie legalne w Polsce i w tych krajach Unii Europejskiej, które dopuszczają używanie świateł do jazdy dziennej (wszystkie kraje oprócz Szwecji, Danii , Estonii, Litwy i Węgier).
                Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą być oznaczone literami RL.

A więc jeśli nie masz RL to kumaty policjant zabierze ci dowód, a z przeglądem może być problem.

Komentarz

• Ths
                  Rider
                  • 2007
                  • 317

Zbieram się od jakiegoś czasu na zakup i montaż ledów dziennych
                  Na pewno kupię tego typu http://moto.allegro.pl/item898708191...t_dzienne.html

Mam tylko wątpliwości jak fizycznie mam podłączyć te 3 kabelki
                  1. czarny to do - do akumulatora
                  2. żółty do pozycyjnych - teraz jak mam to zrobić obierać kabel prowadzący do postojówki i lutować czy jak?
                  3. biały do + po przekręceniu kluczyka w stacyjce - gdzie w O1 znaleźć takie miejsce ciągnąc kabel do wnętrza samochodu do wiązki przewodów które zasilają np radio (tam wiem że coś takiego jest bo mam CB podpięte na stałe) czy jest pod maską możliwość wpięcia się w taki plus

Czy może mi to ktoś wytłumaczyć i podrzucić jakieś fotki

Komentarz

• bubuDE
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 763
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przelacznik swiatel po lewo w aucie, slupek A posiada plus, ale to jest w srodku.
                    PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Siemion
                      Drive
                      • 2008
                      • 63
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez dragster
                      .... Przyznam, że lepiej byłoby mieć je jeszcze 3 cm wyżej, w tej plastikowej osłonie na górnym miejscu, jednak elektryk tak mi zamontował. Jak wpadną mi w ręce takie takie osłony to przełożę (wytnę dziury i włożę) LEDy wyżej.
                      Moim zdaniem założył je dlatego tak, że po prawej stronie (patrząc od przodu auta) ten mały prostokątny otworek to czujnik temp zewnetrznej. Gdyby założył je wyżej, tak jak opisałeś, to lampa by zasłaniał czujnik temp.

Siemion
                      "Doświadczenie przychodzi z wiekiem, szkoda tylko, że czasami jest to wieko od trumny..."

Komentarz

• adiwaw
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 167

Ale jeżeli używam ich jako świateł postojowych to też potrzebują RL? Bo zrozumiałem, ze ta homologacja pozwala na oświetlanie drogi jedynie za pomocą tych ledów, ale jeżeli używam ich wraz ze światłami mijania to też jej potrzebuje?

Komentarz

• julek666
                          Drive
                          • 2008
                          • 65

Wtedy nie potrzebujesz RL ale powinno być A
                          Poczytaj sobie tu masz wszystkie oznaczenia jakie są odnośnie lamp

Komentarz

• adiwaw
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 167

julek666 Dzięki za pomoc :roll:

Komentarz

• julek666
                              Drive
                              • 2008
                              • 65

Niema za co! Pozdrawiam!

Komentarz

• Piratka
                                L&K
                                • 2009
                                • 1016

nie wiem czy dobrze ale nie chcę zakładać nowego tematu....
                                mam do was pytanie czy ktoś z was przymierzał się do zakupu H4 led (tylko LED), lub H3 led (halogeny) :?:

coś ala na tej stronie
                                ops:

przymierzam się do zakupu takowych

tylko nie wiem czy i jak się to ma do jazdy dziennej :?:

jeśli mogę was prosić o ocenę to będziemy wdzięczni
                                :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• Sebastian_S
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 172

Kiedyś wysyłałem zapytania do osób, które kupiły H3 LEDowe - twierdzili, że świecą jak postojówki. Chyba gdzieś tu na forum cytowałem wypowiedzi i odnośniki co to za LEDy były.
                                  o tu:

Jeśli jedynie jako dzienne - to OK.

Komentarz

• julek666
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 65

U mnie to wygląda tak, Ledy z Allegro ok.200 zł. posiadają niezbędne homologacje czyli RL i E4. Włączają się automatycznie po odpaleniu auta, gasną gdy wyłączysz silnik i gdy włączy się światła mijania.
                                    Załączone pliki

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

wyglądają całkiem przyzwoicie.
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• dragster
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 895
                                        • Honda

julek666
                                        super, właśnie tam zamierzam przemontować moje - w tą górną część tego plastiku w zderzaku

Siemion napisał o moich:
                                        Moim zdaniem założył je dlatego tak, że po prawej stronie (patrząc od przodu auta) ten mały prostokątny otworek to czujnik temp zewnetrznej. Gdyby założył je wyżej, tak jak opisałeś, to lampa by zasłaniał czujnik temp.

julek666
                                        widzę, że udało się je Tobie jednak wyzej wmontować. Jak poradziłeś sobie z tym czujnikiem temperatury?
                                        I jeszcze jedno: czy jeśli patrząc z przodu auta, ale z większej wysokości (np. stojąc, bo wydaje mi się, że zrobiłeś zdjęcie z mniejszej wysokości) równie dobrze widać jak świecą?
                                        Rzecz stąd, że kiedyś podczas kontroli niebiescy zwrócili mi uwagę, żebym podniósł ich kąt, tak, żeby lepiej było widać z daleka.

Pozdrawiam
                                        Silnik R18A2.

Komentarz

• julek666
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 65

dragster, Czujnik temperatury jest bardzo z tyłu a lampa praktycznie go nie zasłania,moje lampy miały głębokość 41 mm i weszły bez problemu nie było też problemu z hakiem holowniczym,moim zdaniem nawet jeśli lampa troszkę zasłaniała by czujnik temperatury to lepiej bo wiatr jak jedziesz zawsze troszkę obniża temperaturę.
                                          Jeśli chodzi o drugie pytanie to te lampy można regulować góra dół,po zamontowaniu jest troszkę luzu i spokojnie można je troszkę podnieść,jak dokładnie spojrzysz na zdjęcie to widać że lewa jest troszkę niżej,już ją podniosłem i jest ok. Jak będę miał chwilkę to wrzucę zdjęcie zrobione z góry. Moim zdaniem widać dobrze.

[ Dodano: Sob 13 Lut, 10 14:19 ]
                                          Tak na szybko telefonem zrobiłem
                                          Załączone pliki

Komentarz

• danielosy
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 269
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

julek666, siemka mozesz podac wymiary od krawedzi jakie sa na te swiatla dzienne?bo mam te same auto i te same swiatla jak daloby rade to prosze o wymiary ok?? moj adres [email protected]
                                            moja czarna perla
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• julek666
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 65

danielosy,
                                              Widzę że się zarejestrowałeś.
                                              Tak jak już ci pisałem, wymiar od wewnętrznej strony kratki (od tablicy rejestracyjnej)
                                              do krawędzi światła to 5 cm
                                              Załączone pliki

Komentarz

• danielosy
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 269
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

tak chce sie wiecej dowiedziec co i jak z tymi swiatlami rozmieszczenie ich bo mam tylko po sztuce na str atrap i nie chcialbym ich zepsuc a jak bede mial wolne to od razu montuje swiatla i dam foty bo probowalem tak na sucho podlaczyc i dziala wszystko tzn zastanawiam sie jak podlaczyc kabel do swiatel postojowych czy ta czarna kostka jest rozbierana zeby sie wpiac do niej czy musze troche kabla oskrobac i jakos sie wpiac bo nie cceh za duzo kombinowac bo do kwietnia mam gwarancjie jescze na skode a na sucho podpiowlem spr miernikiem i od str dziury tamk gdzie bolec wchodzi tam wpiolem kable na probe i zastanawiam sie tylo jak wpiac sie do kostki i jakie wymiary zastosowac w palskitach -ale jezeli chodzi o plastiki to skorzystam z twojej pomocy :PP
                                                moja czarna perla

Komentarz

• dragster
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 895
                                                  • Honda

Faktycznie, bardzo dobrze je widać.

Pozdrawiam
                                                  Silnik R18A2.

Komentarz

• danielosy
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 269
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Hey widzieliscie moze jakie super ma facet zamontowane swiatal dzienne na filmiku na yutubie?? zobaczcie bo ja jestem pod wrarzeniem ciekawe co to sa za jakie swiatla ze sa na calej dlugosci tych atrap i co ciekawe ze tak mocno swieca??? wow jestem pod wrazeniem http://www.youtube.com/watch?v=yACQj...eature=related gdzie takie idzie kupic??
                                                    moja czarna perla

Komentarz

Pracuję...